• Cyber Cyrano

        • 7. 3. 2024
        • Aká je hranica medzi skutočným a virtuálnym svetom? Odpoveď na túto otázku sme hľadali v druhý februárový utorok spolu so žiakmi siedmeho a ôsmeho ročníka v inscenácii Cyber Cyrano v Bábkovom divadle na Rázcestí. Príbeh troch študentov vykresľuje odvrátenú stránku internetu a odhaľuje riziká s ním späté. Sociálne siete sú lákavým miestom, kde možno ľahko utajiť svoju identitu, manipulácia je nemilou hrou, morálne hranice sa stierajú. Kde sa však stráca zodpovednosť za svoje činy, či pocit viny? Myslíme na dôsledky, ktoré môžu byť fatálne? Predstavenie v mnohých zanechalo silný dojem a vyvolalo pozitívne reakcie. Presvedčili sme sa, že prezentovať mladej generácii aj náročnejšie témy akou je aj kyberšikana prostredníctvom umeleckého stvárnenia má zmysel. Zaujímavosťou bolo, že po skončení mali žiaci možnosť diskutovať s odborníkom, ktorý sa venuje problematike online rizikového správania u detí a mládeže. Viac foto vo FOTOALBUME.

        • Týždeň mediálnej gramotnosti

        • 7. 3. 2024
        • Internet – dobrý sluha, zlý pán? Dnes už nie je problém „vygoogliť“ si akúkoľvek informáciu. Vieme však odlíšiť fakty od mýtov? Máme sklony uveriť aj klamom? Druhý februárový týždeň žiaci 7. a 8. ročníka absolvovali exkurziu do Štátnej vedeckej knižnice, kde bol pre nich pripravený workshop venovaný rozvoju mediálnej gramotnosti. Aktivity boli zrealizované vďaka podpore Veľvyslanectva USA na Slovensku v spolupráci so študentskou organizáciou Fakescape. Cieľom bola osveta v oblasti problematiky dezinformácií. Zážitkovou formou prostredníctvom dnes populárnej únikovej hry  žiaci v malých skupinách riešili úlohy zamerané na rozvoj čítania s porozumením a kritického myslenia. Po odohraní hry prebiehala riadená spätná väzba a prednáška o negatívnych vplyvoch hoaxov na ľudí a spoločnosť. Workshop žiakov zaujal, keďže bol podaný inovatívne a veríme, že bude pre nich prínosný pri zorientovaní sa v záplave informácií, ktoré nám online prostredie denne ponúka. Viac foto vo FOTOALBUME.

           

        • O snehuliakovej mrkve

        • 5. 3. 2024
        • 29. február bol v tomto roku výnimočným dňom nielen pre oslávencov narodenín, ale aj pre našich prvákov a druhákov. Od decembra do februára prešiel nejaký ten mesiac čakania a žiaci sa dočkali stretnutia s hercami z Divadielka z klobúka. Kde? V našej škole. Učebňa hudobnej výchovy sa premenila na zimnú krajinu, v ktorej sa odohrával komediálny príbeh o nevšednom kamarátstve malého hladného zajačika putujúceho zasneženou krajinou a smiešneho nesmrteľného snehuliaka, ktorý si privyrábal tým, že pracoval ako živá socha. Do príbehu sa priplietla aj jedna nečakane drzá veverička. Učebňou sa ozývam smiech, spev i potlesk detí. Z veselého príbehu si žiaci, okrem dobrej nálady, odniesli nové informácie zo života zvieratiek i ponaučenie. Viac foto vo FOTOALBUME.

          Mgr. Katarína Vargová

        • Deň v zdravom telíčku

        • 6. 2. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň v zdravom telíčku.

          Žiaci 2.A triedy sa zapojili do zaujímavého projektu s názvom „Deň v zdravom telíčku“. Študenti Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici a ich tím Infinity Stars z projektu Show your talent prišli druhákom priblížiť formou zábavných aktivít zdravý životný štýl. Dentálna hygienička im porozprávala, ako sa starať o zúbky, žiaci si vyskúšali správnu techniku umývania zúbkov zubnou kefkou aj jednozväzkovou kefkou. Porozprávali sa o potravinovej pyramíde, dôležitosti pravidelného jedenia počas dňa aj pitného režimu. V triede hľadali kazožrútkov. Vysvetlili si význam pohybu a spolu si zatancovali. Počas dvoch hodín sa žiaci výborne zabavili, v príjemnej atmosfére sa veľa nových vecí dozvedeli a mohli si ich vyskúšať. Na záver mali kvíz, ktorého otázky riešili v skupinkách. Dokonca študenti odmenili víťazov diplomom aj krásnymi cenami. Veľmi pekne ďakujeme Strednej zdravotníckej škole, že medzi nás zavítali, spríjemnili a ozvláštnili nám vyučovanie. Budeme radi, ak sa do podobných projektov budeme môcť opäť zapojiť a aj takouto formou zatraktívniť našim žiakom vyučovanie.

          Mgr. Michala Marcineková

        • Tvorivé dielne v 3. a 4. ročníku

        • 6. 2. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne v 3. a 4. ročníku.

          Už tretí rok sa žiaci prvého stupňa v rámci tvorivých dielničiek priúčajú rôznym ľudovým remeslám. Tento rok si vyskúšali prácu s hlinou. S pomocou pána Mareka Novotňáka si v januári tretiaci a štvrtáci vyrobili vtáčiky podľa predlohy rozprávky Angry Birds. Práca s hlinou žiakov veľmi bavila a podarilo sa im vytvoriť veľmi pekné výrobky. Nedočkavo čakali na ich vypálenie, aby si svoje výtvory mohli vyfarbiť a odniesť domov. Tvorivé dielne mali opäť u žiakov úspech a už teraz rozmýšľali, ktoré remeslo si vyskúšajú budúci školský rok.

          Mgr. Jana Ivančíková