• Tretiaci na exkurzii

        • 25. 6. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tretiaci na exkurzii.

          Milá pani sprievodkyňa, Elza, nám počas hodinovej prechádzky mestom porozprávala tie najdôležitejšie informácie o historickom centre nášho mesta. Navštívili sme Barbakan, Katedrálu Františka Xaverského, Čierny obelisk aj Mariánsky stĺp. Žiakom sa však najviac páčilo na vrchole najznámejšej dominanty Námestia SNP – Hodinovej veži, odkiaľ sme sa presunuli pod Pamätník SNP. Žiaci si okrem prehliadky mesta užili aj voľné hry v parku a zmrzlinu.

          Mgr. Natália Trestová

        • Škola v prírode - Krpáčovo

        • 23. 6. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - Krpáčovo.

                                                             ŠKOLA V PRÍRODE

          V malebnom údolí pohoria Nízke Tatry, medzi obcami Dolná a Horná Lehota, v nádhernom a tichom horskom prostredí sa v dňoch 17. – 21.06.2024 zúčastnili žiaci 4. ročníka dlho očakávanej Školy v prírode. Po príchode do spomínaného prostredia sme sa ubytovali  v hoteli Krpáčovo, kde už boli pre nás pripravené útulné izby. V hoteli sme sa zoznámili s animátormi Gabom, Havom, Miou a Mínou, s ktorými  sme sa hneď vrhli na zaujímavý program. Rozdelili sme sa do tímov, premysleli si názov a vyrobili si makety živlov a vlajky. Hlavný animátor nás obdaroval krásnymi tričkami s logom cestovnej kancelárie, cez ktorú sme školu v prírode organizovali.

          Pobyt nám od rána do večera vypĺňalo množstvo úloh.  Energiu na celý deň sme získali hneď ráno počas tanečnej rozcvičky. Keďže nám počasie naozaj prialo, väčšinu času sme strávili vonku. Nechýbala ani turistická vychádzka na Tále spojená s poznávaním okolia, rastlín a samotnej prírody. Nafúknutý balón, ktorý sme na vychádzke dostali bol pre všetkých veľkou výzvou – cieľom totiž bolo priniesť ho späť tak, aby nám nepraskol. Aj tu vznikalo veľa zábavných a vtipných momentov.

          Avšak najväčšej obľube sa tešil popoludňajší program, ktorý bol na vysokej profesionálnej úrovni a zároveň spĺňal  prvky motivačné, tvorivé, náučné a zábavné. Aktivity mali rôzne zameranie. Medzi zábavné a pohybové hry patrilo rozdeľovanie do tímov na základe indícií, aktivity pod názvom Supermarket, Ľudské človeče, Vírus, Entity – nočná hra. Samozrejme sme si zahrali aj vybíjanú, futbal, ping-pong.

          Spestrením bola aj návšteva Bystrianskej jaskyne, kde sme obdivovali nádhernú jaskynnú výzdobu a dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií a nechýbala ani večerná opekačka.

          Veľmi dobre bolo postarané aj o naše brušká. Pani kuchárky nám vyvárali samé dobroty.

          Dni utekali veľmi rýchlo. Posledný večer nás čakalo vyhodnotenie družstiev  a rozlúčková diskotéka s našimi úžasnými animátormi. Všetci sme boli obdarovaní krásnym diplomom a darčekom. Odnášame si tie najkrajšie spomienky a zážitky.

          Poďakovanie za školu v prírode patrí aj pani učiteľkám: Mgr. Adriane Baczigálovej, Mgr. Dagmar Zlochovej, Mgr. Lucii Kovalčíkovej, Mgr. Jane Baisovej.

          Zapísala Mgr. Jana Stockmannová

        • Viedeň

        • 20. 6. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Viedeň.

          Sú miesta, ktoré môžete navštíviť niekoľkokrát, a predsa zakaždým objavíte niečo nové. Tak sme si začiatkom júna s deviatakmi a ôsmakmi zopakovali návštevu Viedne. Niektorí boli v tejto metropole po prvýkrát - nádherné historické budovy, rozľahlé parky, ale aj čulý ruch veľkomesta nás preniesol tak do histórie, ako aj do modernej súčasnosti.

          Po roku môžeme zhodnotiť, že vo Viedenskom technickom múzeu pribudli nové interaktívne expozície a tí žiaci, ktorí ho s nami navštívili už v minulosti, skonštatovali, že aktuálna prehliadka bola ešte zaujímavejšia.

          V Prírodovednom múzeu sme tiež objavili nové expozície, napríklad špeciálnu výstavu - ARCTIC Meniaci sa polárny svet s aktuálnou problematikou klimatických zmien.

          Vo Viedni sa nachádza množstvo zaujímavých múzeí - takže kam sa vyberieme budúci rok?

          Mgr. Stachová

        • Týždeň finančnej gramotnosti v 3. a 4. ročníku a MDD

        • 18. 6. 2024
        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň finančnej gramotnosti v 3. a 4. ročníku a MDD.

          Posledný májový týždeň sa žiaci 3. a 4. ročníka intenzívne venovali téme financií. Počas vyučovacích hodín sa rozprávali o ľudských hodnotách, oboznámili sa s vývojom peňazí a prvých platidiel, spoznávali pojmy príjem, výdavky, sporenie, míňanie, reklamácia, online nakupovanie a iné. Báseň od Tomáša Janovica - Pokladnička bola inšpiráciou pre výrobu vlastných pokladničiek. Žiaci sa zábavnou formou učili narábať s peniazmi, hrali sa na obchod, v letákoch potravinových reťazcov porovnávali ceny rôznych výrobkov, z ponuky viacerých pizzérií si vyberali obedové menu. Záujem vzbudili aj aplikačné úlohy, v ktorých si deti precvičili prácu so stĺpcovým grafom a tabuľkami. Problematike finančnej gramotnosti sa venovali aj na hodinách informatiky, kde pracovali so stránkou zlatka.in, prostredníctvom ktorej rozmieňali peniaze, nakupovali a hádali hodnotu tovaru. Štvrtáci tvorili prezentáciu na tému letná dovolenka. Vyhľadávali letné pobyty v rôznych destináciách, zisťovali ich cenu na osobu aj rodinu. Svoje získané vedomosti si overili v Olympiáde finančnej gramotnosti a na záver týždňa ich čakala odmena. Teoretické vedomosti využili v praxi pri nákupe v potravinách, na zmrzline a aj v pizzérii. Deň zavŕšili voľnými hrami v prírode. Nákupy, pizza a zábava boli peknou oslavou MDD deň vopred😊

          Mgr. Jana Ivančíková